Do posla kroz obuku

Bez autora
Jul 23 2013

Broj nezaposlenih dostigao je skoro 800.000, a posebno su ugroženi mladi. Gruba računica pokazuje da dnevno bez posla ostane 150 ljudi, a Nacionalna služba za zapošljavanje najavljuje nove mere kojima bi se pomoglo onima koji traže posao. Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) često je kritikovana da je pre evidencija nezaposlenih, a ne mesto na kojem oni koji su bez posla zaista mogu dobiti pomoć pri zapošljavanju. Međutim, direktor NSZ Siniša Nadbantić kaže da kritike postoje, ali da bisu baš realne, jer ta služba pomaže u pronaženje posla, tj. posreduje između nezaposlenih i poslodavaca. Najveća pomoć bi išla u prilog tome da se nezaposlena lica pripreme za zapošljavanje, kroz određene obuke i subvencije koje Nacionalna služba preko Nacionalnog akcionog plana i Ministarstva rada i socijalne politike dodeljuje poslodavcima, kao deo dodatnih sredstava.

Do posla kroz obukuOko 150 ljudi, prema nekim računicama, ostane bez posla svakog dana. Broj nezaposlenih dostigao skoro 800.000, a posebno su ugroženi mladi. Nacionalna služba za zapošljavanje najavljuje nove mere kojima bi se pomoglo onima koji traže posao, a na prvom mestu je bolja obuka nezaposlenih.

Broj nezaposlenih dostigao je skoro 800.000, a posebno su ugroženi mladi. Gruba računica pokazuje da dnevno bez posla ostane 150 ljudi, a Nacionalna služba za zapošljavanje najavljuje nove mere kojima bi se pomoglo onima koji traže posao.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) često je kritikovana da je pre evidencija nezaposlenih, a ne mesto na kojem oni koji su bez posla zaista mogu dobiti pomoć pri zapošljavanju.

Međutim, direktor NSZ Siniša Nadbantić kaže da kritike postoje, ali da bisu baš realne, jer ta služba pomaže u pronaženje posla, tj. posreduje između nezaposlenih i poslodavaca.

"Najveća pomoć bi išla u prilog tome da se nezaposlena lica pripreme za zapošljavanje, kroz određene obuke i subvencije koje Nacionalna služba preko Nacionalnog akcionog plana i Ministarstva rada i socijalne politike dodeljuje poslodavcima, kao deo dodatnih sredstava", rekao je Nadbantić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Nezaposleni najčešće kažu da kada odu da se prijave na evidenciju, u NSZ dobiju odgovor da posla nema, pa se postavlja pitanje na kome je veća odgovornost - na onima koji traže posao ili na NSZ koja treba da ukaže na sve mogućnosti kako da se dođe do posla.

"Veza između Nacionalne službe i nezaposlenih je uzajamna", kaže Nadbantić i dodaje na ta služba posreduje u zapošljavanju, a ne zapošljava.

"Mi posredujemo zapošljavanje kroz prijave potreba od strane poslodavaca i onda nezaposlena lica obaveštavamo, na oglasnim tablama ili kroz neposredno obaveštenje, o mogućnosti zapošljavanja kod tog poslodavca, u skladu sa traženim stepenom znanja i sa zanimanjem tog nezaposlenog", ističe Nadbantić.

Sa dolaskom na mesto prvog čoveka NSZ Nadbadić je najavio dve novine, a to su da će pojačati obuke nezaposlenima i da će se više fokusirati na otvaranje malih i srednjih preduzeća.

"To znači da bi u Srbiji počela da se realizuje deo Evropske strategije zapošljavanja, koja je usmerena ka obukama nezaposlenih lica za davanje onih znanja i veština koje su neophodne kada poslodavci traže zanimanja, recimo zanatskih delatnosti", objašnjava direktor NSZ.

Obuke za preduzetnike

Nadbantić kaže da je otvaranje malih preduzeća proizvodnog tipa nešto na čemu će se u narednom periodu naročito insistirati.

"Pre svega kroz obuke nezaposlenih za vođenje malog biznisa. Te obuke su do sada bile dvodnevne, po nekim evropskim merilima one treba da traju duže, bar sedam dana, kako bi se obradili svi aspekti, pre svega pravni, ekonomski i poslovni", kaže Nadbantić.

To znači, ističe, da će svi nezaposleni koji imaju želju da se bave preduzetništvom moći preko ove službe da dobiju odgovarajuću obuku, posle koje mogu da krenu u postupak formiranja preduzeća.

Na pitanje da li će NSZ imati dovoljno sredstava za ovakve projekte, Nadbantić kaže da su Nacionalnim akcionim planom za 2014. godinu, koji će biti gotov do kraja meseca, planirana određena sredstva za aktivne mere, u kojime će se nalaziti i sredstva za razvoj preduzetništva, osnivanje malih i srednjih preduzeća.

"Dakle, imaćemo dovoljno sredstava za te namere, s tim da ću ja lično insistirati da ta podsticajna sredstva za dodelu nezaposlenim koja će ih pokrenuti u malom biznisu budu veća nego sada", kaže Nadbantić.

Praktično svaki četvrti radno sposoban građanin je bez posla, a borba protiv nezaposlenosti najavljena je kao jedan od prioriteta Vlade. Poslednji podaci za period od januara do juna pokazuju da je NSZ sa svoje evidencije nezaposlenih zaposlila ukupno 101.000 ljudi.

"Na našu evidenciju se prijavilo nešto više od ovoga broja, ali suština je u tome što mi treba da obezbedimo relativno jednostavan model, da broj zaposlenih mesečno bude približan broju novoprijavljenih na evidenciji, da bismo zadržali sadašnji nivo od 776.354 nezaposlenih lica na kraju juna ove godine", objašnjava Nadbantić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik